day_trader 发表于 2006-5-28 01:32:32

day_trader 解釋 day_trade 與五年不買正股的問題

<P>摘錄自波浪理論_網上教室 (那處內容不明白,可發問題。)回答WaiWai#3的問題,可能有人質疑(就算現今很多的波浪專家說到天花亂墜,自己怎樣怎樣,其實都是不識用的,如果咁醒就自己買賺錢喇,使出來做演員Sell你,因大部份都只是演員,自己從不買股票的,就算買都可能只是5号仔)我都是不買正股五年長之久,那我如何去評論人,其實正正是因為本人是day_trader,所以一定要守不可短線變中線,中線變長線的規則,因為若果我手上有股票在手,股票就等如揸倉,那麽我在炒期指時便會時常偏向做淡倉,巳防萵一股市下滑,也可對沖,若是這樣,那麽炒即市期指便沒有意思了,所以通常兩者只可二擇其一。若我選擇炒正股,以我現時的功力,(不是自大,只是自信)簡直就是Easy。:D:D:D:D:D:D:D:D</P>
<P>[ Last edited by day_trader on 2006-5-28 at 01:56 AM ]</P>

Wai_Wai 发表于 2006-5-28 01:57:28

<P>Originally posted by day_trader at 2006-5-28 01:32 AM:<BR>波浪理論_網上教室 (那處內容不明白,可發問題。)回答WaiWai#3的問題,可能有人質疑(就算現今很多的波浪專家說到天花亂墜,自己怎樣怎樣,其實都是不識用的,如果咁醒就自己買賺錢喇,使出來做演員Sel ... </P>
<P>炒賣正股不好.<BR>正股只是單程路 - 只可做好倉(*)!<BR>短炒又難, 港股不適合炒即市.</P>
<P>一係玩窩輪(但唔多敢玩, 驚輪奸出茅招), 一係玩股票期權(自由度大, buy/sell都得, 但成交少).</P>
<P>這樣不如乾脆炒期指即市好過 - 一次過滿足散3個願望.</P>
<P>-----------------------<BR>*: 股票也可沽空, 但限制多多. 股數有限 和 要付利息.</P>

Eric25 发表于 2006-5-30 23:39:26

雖然我沒買過期指, 但絕對同意師兄對股票和窩輪的睇法.

Wai_Wai 发表于 2006-5-31 01:28:52

<P>Originally posted by Eric25 at 2006-5-30 11:39 PM:<BR>雖然我沒買過期指, 但絕對同意師兄對股票和窩輪的睇法. </P>
<P>師兄, 不會是指我吧?! :lol:</P>
<P>本人只不過是一位包尾學徒.</P>

weiwei 发表于 2006-6-2 22:39:29

<P>Originally posted by day_trader at 2006-5-28 01:32 AM:<BR>摘錄自波浪理論_網上教室 (那處內容不明白,可發問題。)回答WaiWai#3的問題,可能有人質疑(就算現今很多的波浪專家說到天花亂墜,自己怎樣怎樣,其實都是不識用的,如果咁醒就自己買賺錢喇 ... </P>
<P>一係玩窩輪(但唔多敢玩, 驚輪奸出茅招)&lt;---D發行人奸到出汁.... 點play</P>

butbut 发表于 2006-6-3 00:24:35

<P>Originally posted by weiwei at 2006-6-2 10:39 PM:</P>
<P><BR>一係玩窩輪(但唔多敢玩, 驚輪奸出茅招)&lt;---D發行人奸到出汁.... 點play </P>
<P>你撲捉到路未得羅</P>

weiwei 发表于 2006-6-3 00:36:52

有咩路先

butbut 发表于 2006-6-3 00:56:12

無架<BR>#5升$1,輪商出奸招縮引伸唔升...<BR>#5升$2,輪商出奸招加印唔升...<BR>...<BR>#5升$10,輪商睇你可以點奸

weiwei 发表于 2006-6-3 00:59:04

<P>Originally posted by butbut at 2006-6-3 12:56 AM:<BR>無架<BR>#5升$1,輪商出奸招縮引伸唔升...<BR>#5升$2,輪商出奸招加印唔升...<BR>...<BR>#5升$10,輪商睇你可以點奸 </P>
<P>咁都唔抵la..</P>

butbut 发表于 2006-6-3 01:13:36

係咁啦....期仔好d,明碼實價
页: [1] 2 3
查看完整版本: day_trader 解釋 day_trade 與五年不買正股的問題