thunderkt 发表于 2006-6-16 16:51:08

初學者,請指教(2)

除了$10,000 按金和 $2000 學費
我還要準備多少$來用" 『最佳拍檔』"?

用『最佳拍檔』" 來買賣, 有冇最多 or 最少 budget 的限制?

Wai_Wai 发表于 2006-6-17 04:57:50

Originally posted by thunderkt at 2006-6-16 04:51 PM:
除了$10,000 按金和 $2000 學費
我還要準備多少$來用" 『最佳拍檔』"?

用『最佳拍檔』" 來買賣, 有冇最多 or 最少 budget 的限制?

這要看閣下炒什麼.
少本的會有點兒不利.

炒細期有$50,000以上應該都OK!

Clement 发表于 2006-6-20 00:49:45

咁炒大期要預幾多本?

ceciliawong 发表于 2006-6-20 01:07:11

Originally posted by Clement at 2006-6-20 12:49 AM:

咁炒大期要預幾多本?

大期現在的按金是 $50,000左右,但你起碼要預多幾萬元。

新手一定由paper trade開始,再玩細期,待熟識玩法、操作 ......,能夠有把握才轉玩大期。 注意資金管理,輸立即止蝕,嬴則加生碼。

:)

Clement 发表于 2006-6-20 01:24:35

謝謝Ceci…對於加生碼的技巧還未掌握清楚…望Ceci多指點一二!

Clement 发表于 2006-6-20 01:34:12

對於加生碼後(共兩張)…如果要平倉/止蝕…是兩張一齊平倉…定先平加生碼的那一張…還是有更好的方法!

thunderkt 发表于 2006-6-20 11:15:02

如果我既投資本金只預算在有一萬以下, 有什麼可以玩? and 風險會大嗎??

甜甜 发表于 2006-6-20 14:53:02

新手基本功

Originally posted by thunderkt at 2006-6-20 11:15 AM:
如果我既投資本金只預算在有一萬以下, 有什麼可以玩? and 風險會大嗎??

新手基本功

新手持本金多少吾係最重要,少少本金更要學好工夫才入市好D, 要重視學投資吾係玩玩下。

:):):)----- 先求知, 再投資,---- :):):)期交所金句:):):)

以[最佳拍擋]買/賣守則入市, 一一記錄, 收市後將當日走勢圖細讀, 實數見贏輸, 自知勝算比率, 隨之入市, 嚴守----輸短贏長---法則, 大市風高浪急, 切忌掉以輕心。

devil 发表于 2006-6-24 09:35:25

Originally posted by thunderkt at 2006-6-20 11:15 AM:

You can try HSI Option 指數期權. 本可以少, 利可以好巨大!

Clement 发表于 2006-6-24 16:57:31

Originally posted by Clement at 2006-6-20 01:34 AM:
對於加生碼後(共兩張)…如果要平倉/止蝕…是兩張一齊平倉…定先平加生碼的那一張…還是有更好的方法!

無人理我…好孤獨!:(
页: [1] 2 3
查看完整版本: 初學者,請指教(2)