『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

EOD data 成日出 overflow ?

近呢個月我update EOD data  成日出 overflow,

請問有冇朋友都係咁?

叮噹師兄您好!晚晚下載,未見過此情况。
叮噹兄:

您好!可能是因為同一時間解壓 MSDATA.EXE 及將大量 EOD files 抄回 Hard disk c: 令到 EODUpdater 在執行時發生『樽頸現象』。
有時零碎檔案數目太多(未必是 size 太大),電腦可能在短時間內會無法一同處理而產生 Overflow error.
在下用的是最簡單的方法: 用 WinRAR 直接解壓 MSDATA.EXE 至 C:\ 來產生 C:\Msdata (Overwrite 全部 files)...

NOVOICE 拙上

P.S. 預祝賢伉儷有一個愉悅的情人節。

叮噹

我之前都有這問題, 但今天用就沒有出現 ~

你試試再用今天的 EODFEB09.TXT 試試,

如果唔得, 就用我這埋 TEXT File 做測試, 睇下你做到那一個唔得,

就大約知道到那個號碼出事 ~

我將 EODFEB09.TXT 斬件成 7 份,   你將附件解壓到 C:\MSDATA 內,

然後照執行 EODUpdater.exe  

更新完一個後, 關閉 EODUpdater.exe ,  再重開一次,

再按 Update ........ 來來回回, 直至全部檔案都完成更新為止 ~

EODFEB09.rar

81.25 KB, 下载次数: 1052

原帖由 admin 于 2009-2-11 15:16 发表  叮噹我之前都有這問題, 但今天用就沒有出現 ~   你試試再用今天的 EODFEB09.TXT 試試,   如果唔得, 就用我這埋 TEXT File 做測試, 睇下你做到那一個唔得, 就大約知道到那個號碼出事 ~ 我將 EODFEB ...

用你個file全部ok,真奇怪.

原帖由 NOVOICE 于 2009-2-11 14:13 发表 叮噹兄:您好!可能是因為同一時間解壓 MSDATA.EXE 及將大量 EOD files 抄回 Hard disk c: 令到 EODUpdater 在執行時發生『樽頸現象』。有時零碎檔案數目太多(未必是 size 太大),電腦可能在短時間內會無法一同處理而產生 O ...

Thanks Novoice

我係用xxxxx.txt file update 時有問題.

用msdata.exe 是冇問題,只不過不能每日都download到呢個file.

咁如果再出現類似問題, 你試下將個檔案 斬件後

遂個 Update !

附件給你一個 Batch file 可以輕易地將文字檔案,

斬件成為多份 ~

使用方法如下:

1) 將附件 cut.bat  放到 C:\MSDATA 目錄內

2) 開啟 MSDOS 模式, 並打上 CD \MSDATA  後按 enter  進入目錄

3) 再打上 cut  EODFEB09.TXT (跟據你想斬件的檔案名輸入)   後按 enter 

完成 !!

然後照執行 EODUpdater.exe  

更新完一個後, 關閉 EODUpdater.exe ,  再重開一次,

再按 Update ........ 來來回回, 直至全部檔案都完成更新為止 ~

Cut.bat

936 Bytes, 下载次数: 959

原帖由 admin 于 2009-2-11 18:30 发表 咁如果再出現類似問題, 你試下將個檔案 斬件後   遂個 Update ! 附件給你一個 Batch file 可以輕易地將文字檔案, 斬件成為多份 ~   使用方法如下: 1) 將附件 cut.bat  放到 C:\MSDATA 目錄內2) ...

Thank You!