『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: admin

Sharp Point 軟件安裝及設定 + 功能簡介

有些朋友想落一些掛盤, 並要 GTC (Good Till Cancel Order) 於指定日期前取消, SP 就可以做得到 !

落盤指示會儲存於證券行的 Server 中, 所以你就算關閉了 SP 都仍然有效 !

註: 但系統風險, 客戶要自己承擔, 如因證券公司 Server 出問題,

意外地因故障而刪除 / 取消了你的指示, 證券公司不會負上任何責任 !

以下有一個例子:

落單指示: 於 2007-05-03 (星期四) 開始掛盤 至 2007-05-07 (星期一) 後未能成交便取消

只要於 "輸入交易指示" 視窗, 選擇你想用的條件便可以 !

而 "指定日期" 就可以做到以上的條件 ! 不須要每天都人手重複掛盤一次 !

增強止損 - 例子

有些朋友還未懂得使用 "增強止損" 以下有一個列子, 可給大家參考 !
Hi matthew, If i have one put order in 20412 and want to cut loss in 20420. How to set the 增強止損 . thanks
Originally posted by npwbun at 2007-6-9 09:40 PM: Hi matthew, If i have one put order in 20412 and want to cut loss in 20420. How to set the 增強止損 . thanks
我記得好似已經答左你, 不過唔緊要啦 ! 再答多一次 ! 見圖如下:

利用 增強止損 落 普通止損 盤

如果你有使用過 SP 的一般 "止損/觸發" 落 限價止損盤時, 會否想過會有另一個更簡單的方法, 可以快速完成設定呢 ? 先睇睇一般正常使用 "止損/觸發" 落 限價止損盤的圖:

利用 增強止損 落 普通止損 盤 (續)

其實, 你可以使用 "增強止損" 中功能, 只是不選用 "追蹤止損" 功能便可以 ! 而且只須要輸入止損價 + 追價(差價)點數 便可以 ! 這個方法完全與一個 "止損/觸發" 落 限價止損盤 的結果是相同的 ! 但好處就是 "快" 及 不容易按錯 買/賣 方向 ! 如圖:

Sharppoint 的下載網址:  http://www.sharppoint.com.hk/cht/download.htm

新版本 7.62 改善了一些 7.6 版的問題, 所以建議大家下載更新 ~

今日上課時加入了這幅圖片做講解,  OCO 與 增強止損的對比 ~

順便貼上這裡先 ~

新 version 8.03 - 跟價買入沽出功能

SP 新功能"跟價買入/沽出" :

有倉時的用法就是, 不須要你輸入數字的情況下,

以當時 bid/ask 加減點數, 令你可以極速落 掛盤於市場

目的  "平倉/止賺"

"快速交易指示"   係以對面一口價 加減點數
"跟價買入/沽出"  係以第一口價 加減點數 "排隊"

註: 但要留意就是你只有  "止賺盤"  ,  而沒有  "止損盤"  放置 ~

所以要另外再加放止損盤做保護

如於相反按鍵再按一下, 亦可成為止損盤 ~

不過變成了以 點數止損,  這個止損的放置方法,

不是技術的放置 !!

唔該哂Matt大大, 圖文並茂, 辛苦了.

今天在聊天室, Matt大大及各戰友對使用"跟價買入/沽出"都有很多心得, 現節錄出來給大家作多一個參考. 希望大家可以得心應手:

[10:00:30] Matthew Au Yeung : 近排好多朋友問 SP 的新功能 "跟價買入/沽出"是甚麼 ?

fficeffice" /> 簡單的解釋就時 "以當時市價 + 你設定的點數 做掛盤 『平倉/止賺』

[10:02:33] Matthew Au Yeung :對快食短炒 20點的朋友來說, 係好方便的功能

[10:03:05] Matthew Au Yeung : 因為再唔須要自己打上數字

[10:07:45] pixer : 大家留意, 對於 "跟價買入/沽出""跟價點數", 係可以set做負數架.

[10:08:22] codywong : 請問同"快速交易指示"有何分別呢?

[10:10:26] pixer : 以我理解:

"快速交易指示"係跟據"最新成交價" 加減點數.

"跟價買入/沽出" 係跟據 bid/ask 價加減點數.

[10:16:02] codywong : "快速交易指示"既買入button/沽出button都係好似跟據"價格深度"B1 and A1的價做

[10:16:11] Matthew Au Yeung : [10:10:39] pixer : 以我理解:

"快速交易指示"係跟據"最新成交價" 加減點數.

"跟價買入/沽出" 係跟據 bid/ask 價加減點數.

"快速交易指示"   係以對面一口價 加減點數

"跟價買入/沽出"  係以第一口價 加減點數 "排隊"

[10:16:15] Henry Lin : 以我理解,快速交易指示是令你儘快成交

買就加貴一些都買,賣就便宜一點都沽

跟價就是買可以Set便宜一點才買,沽等高一點才沽,求賺多D,蝕少D

[10:16:53] Henry Lin : 操作類似,但理念和作用的不同

[10:17:50] Matthew Au Yeung : Henry Lin 的是未有倉的理解 及用法

[10:19:14] Henry Lin : 對,但就算已經有倉,這個方法也可以讓你吊高來賣,壓低來買,但要小心未必次次成功

[10:19:14] Matthew Au Yeung : 而有倉時的用法就是, 不須要你輸入數字的情況下, 以當時 bid/ask 加減點數, 令你可以極速落 掛盤於市場

目的  "平倉/止賺"

[10:20:25] Matthew Au Yeung : 但要留意就是你只有  "止賺盤"

而沒有  "止損盤"  放置 ~

所以要另外再加放止損盤做保護

[10:21:46] Henry Lin : 明白了,是呀Mathew,這個是止賺,這點理解非常重要,謝謝

[10:24:39] Matthew Au Yeung : [10:22:07] Henry Lin : 明白了,是呀Mathew,這個是止賺,這點理解非常重要,謝謝

如於相反按鍵再按一下, 亦可成為止損盤 ~

不過變成了以 點數止損,  這個止損的放置方法, 不是技術的放置

[10:26:50] Matthew Au Yeung : [10:26:36] Henry Lin : 相反方向放會立刻成交,不可以做到止損觸發的效果吧 ??

因為是 "跟價"  所以不會立即觸發 ~

[10:28:37] Matthew Au Yeung : 例如 50 點設定bid | ask 如下

25650  ...  25700 | 25750 .... 25800

按買 = 25650 排隊

按沽 = 25800 排隊

[12:02:06] pixer : 對於"跟價買入/沽出", 我嘅用法有小小唔同, 純粹分享吓, 冇話邊種先啱.

一般黎講, 止蝕唔駛用佢, sp個止蝕function已經好用, 而止賺都好小用佢, 因為止賺位係技術位, 所以我通常係入市時候用, 因為有時買賣差價會好闊(特別係細期), 所以如果用追價, 個價番黎多數唔靚, 例如bid/ask 25900 | 25910, 如果你用追價買貨, 會買到25910.

所以, 如果個市唔係去得太急, 或者要搶貨的話, "跟價買入/沽出"去做"有機會"個價會好一d, 如上例, 如果set跟價係 -3 (留意, 係負3, 唔係正3), 咁你就會落左一個限價盤 25903 買貨.

當然, 要留意嘅係一定要有人沽貨比你先得, 如果冇就要等. 但係, 佢嘅好處就係在你落盤果一刻(記住, 只係果一刻), 你一定可以排頭位, 只要有人市價沽, 就會比左你, 但係, 如果冇人沽, 又有人出高過你個價, 咁你果個就會變成 b2..b3..b4...b5...b50.

我通常會set -2 -4, 如果多過 -4, 咁不如直接用追價.

小小分享, 可能有錯, 多多包涵.

[12:09:20] pixer : 唔好客氣, 市場嘅本質, 就係要促成買賣雙方有效配對, 呢個function 係有幫助.

SP 新的專業版圖表,   多了這個功具列 !

大家好~  

SP 己經推出了一個專業版圖表,

如必要時可能對大家都會有作用,

所以我己經向公司申請加開這個功能給你們, 今天會入紙申請,  明天或這個星期,

應該可以開通, 到時有須要的朋友可以開啟來用 ~

開啟方法:

於 SP 頂選  成交 - > 即日圖表 (專業版)