『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

贏少輸多個個

唉,各位師兄,我就係輸多贏少個個;今早就比佢打了三巴;早兩日共贏40點,今早就輸了70點,還未計這兩個月共輸了幾百點. 睇來我要再從第1樓開始再溫習先得喇
我今日好小小,贏70幾點,但我之前輸了很多,之後聽cc講,之後再用長倉,開始明少少!

好多時因為某些因素, 令你不敢去賺盡, 所以就會過早平倉

而再入位唔靚, 止損位就會比較遠, 所以就會唔敢持倉 !!

而輸得多時, 又想不斷追回損失, 所以又會過度入市 !!

但這個也是炒賣必經的階段, 要控制 "自己的心理素質" 並不容易, 所以你可以選擇只做一些比較容易的時間,

例如 早上頭 1 小時, 下午頭一小時, 或只做下午時段.......等等, 不須要整日緊貼市場去做 !

這樣可以減少很多遇橫行市時的心理負荷 ! 而且市況永無話必定稱心如意給你, 所以可以選擇休息幾天或一段時間,

這段時間看作閉關修練, 重覆再重覆温習圖表及方法, 於較後時間才再重投市場 !

炒賣修練階段:

心驚擔跳入市由 "輸" 開始 -> 輸多贏少 -> 舖贏舖輸 ->

輸少贏多 -> 保持佳績 -> 間唔中進退失據 -> 由"舖贏舖輸" 從新開始 ->

輸少贏多 -> 保持佳績 -> 捉到自己的出入市最佳手勢 ->

修練 快、狠、準 的最高境界(學大師兄) !!!

而要循環多少次, 就個個人不同, 只有靠自己繼續努力, 當然我們亦會盡量支援大家 !!

當中須要操縱自己的 "心理素質" 並不容易, 我與你亦在鍛鍊當中 !!

努力吧 !

下午,忍唔到手,做了四套,撞彩贏翻60點,全日共十套,輸手續費幾佰,真係要聽Matthew兄話"閉關修煉" 睇day-trader大師兄教過,今午14:49-15:11已劃了下降通道,15:12跌穿20707都唔敢追沽,真真失敗(唔應追去追,應追唔追); 恭喜anthonykwokkit師兄上午win,祝下午再win win
Originally posted by GMW at 25-1-2007 12:45 PM: 唉,各位師兄,我就係輸多贏少個個;今早就比佢打了三巴;早兩日共贏40點,今早就輸了70點,還未計這兩個月共輸了幾百點. 睇來我要再從第1樓開始再溫習先得喇
GMW兄, 難得Mathew哥哥不要佣金, 但求我們練習好入市技巧及心理質素, 向公司申請Demo平臺給我們練習. 你應快向Mathew申請一個來練習. 用Demo時, 因沒有輸錢的壓力, 你會勇敢及果斷入市, 到有信心及練習好八市技巧才轉真的交易平臺吧. 其實我們做到Ceci及Mathew的客戶真的非常幸福.
睇真 D 個圖, 其實下午唔太難做 !! 但可能因為你入市位唔靚, 所以影響了你 !!
多謝ivychan8898師姐提點;其實係Ceci老師,Matthew,day-trader的教導下已獲得不少從來未有學過的知識,係心摩方面還要自己多些磨練;
剛剛收到一月份月結單,輸佣金輸到嘔!二月要改進買賣方法。
Originally posted by anthonykwokhkit at 2007-1-31 10:27 PM: 剛剛收到一月份月結單,輸佣金輸到嘔!二月要改進買賣方法。
你要選擇時間出擊, 減少入市次數, 還要懂得橫行市時要休息, 好多人就是不懂得休息 !! 基本入市位置你是不錯的, 只是可能未能持倉長久及早走, 使入市次數增多, 這樣便會使你的成本增加 ! 如能減少次數, 你的成績應該不錯 !! 努力 !!
多謝你讚我!我做單咁耐,我都覺得自己好唔好,好有問題,但我已有改進,不過手多多下單的問題還未改善到,點都好,我希望我可以留底!