『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: GMW

贏少輸多個個

Leynos兄,我都唔想架!但我覺得有好多似是入市位,我唔知邊個唔係,我咪個個都入,到我入正,但之前己止蝕很多,所以我入正都無錢贏!各位教教我可以點!

先看型態,尋找3浪先試落盤,唔係上下一樣色就入市,就會

多謝!我會嘗試!唔該唔該!

今日應該好好做啦,下午見二浪完就由頭渣到收市

Originally posted by admin at 2007-1-25 01:07 PM: 好多時因為某些因素, 令你不敢去賺盡, 所以就會過早平倉 而再入位唔靚, 止損位就會比較遠, 所以就會唔敢持倉 !! 而輸得多時, 又想不斷追回損失, 所以又會過度入市 !! :smile_ ...
唉,下晝又衰咗, 上午贏28點, 下晝倒輸, 全日共輸47點.上午3套,下午7套 上午12時後見回吐咁多已唔知點數呢個浪,已覺下午無嗎信心, 下晝行ABC橫行浪(唔知係唔係), 結果多次止蝕. 仲係行緊第一階段-輸多贏少嗰個.
我都係一樣上畫嬴的点數,下晝做了3套輸反晒比佢,兩邊收窄出現3角型,立即停手等爆邊.......,今日唔洗輸都係記得老師話過之前行了單邊, 小心第ニ天橫行,橫行真是不易做, 要忍手,要閃
Jinzhi兄,唔好意思,hurt到你! 我最最失敗就係在14:33 摸頂20782追揸, 見到長上影又唔肯在破上一支燭底即時止蝕, 結果......, 後來又想追回, 變了賭大細,無晒策略, 又一次心摩作怪
今日又失敗,今早我在10:09左右,20508渣上,個市真係上,但去到20540左右,個心魔又來,點之放左,咁之後我又好似常規的買買賣賣,去到下午,我自己都覺得行abc調整,但又走去買賣,結果如何,[font=黑体]輸
Originally posted by anthonykwokhkit at 2007-2-12 06:11 PM: 今日又失敗,今早我在10:09左右,20508渣上,個市真係上,但去到20540左右,個心魔又來,點之放左,咁之後我又好似常規的買買賣賣,去到下午,我自己都覺得 ...
Hi anthony, 其實你的問題, 我已於今天收市後以 Skype 短訊, 解釋了給你知 ! 而你的缺點在於 "不懂停手" , 所以贏來的會輸回去 ! 如果你懂得停手, 今早該是贏的, 而最後就是輸於橫行上落, 及太多套數 ! 就算好彩點數唔輸, 恐怕也輸於佣金收費等成本中 ! 所以你一定要減少套數 ! 心魔問題是要經過鍛鍊, 才可以好一點的控制, 而產生心魔問題, 很多時都是因為 你沒有設定自己的策略 ! 每一日開市前就要思想好, 假如高開你會怎樣做, 低開你又會怎樣做, 怎樣用我們教你的方法去配合『最佳拍檔』做.....等等 ! 每次/日容許損失為幾多點, 於甚麼時候要停手 !!! 給自己一點策略, 不可能全日不停地做買賣, 因為人性的弱點就是會被情緒所影響, 在市場內越長時間, 就越易被情緒影響, 所以你要設定自己的策略, 可以設計很多不同的策略給你自己, 沒有策略及規則, 你很容易胡亂買賣 !! 我以前就是沒有規則及策略, 就像你一樣, 明明贏, 但最後輸 !!! 現在不會這樣, 就因為無論市況怎樣, 都一定堅持自己的策略, 咁就算我平時怎樣忙, 也可以依據策略做單, 而且現在有了 "增強止損" 功能, 會自動推盤, 賺多賺少, 也盡可能在自己掌握之下。 你的情況就是不懂得 "停" !! 建議你暫停於真正市場買賣, 用回 Demo A/C 做練習, 一兩月後如能保持一定 的成績, 才再重投真正市場吧 ! 你做得佣多, 我自然要多謝你, 但你要輸錢來付佣金, 我們就不忍心, 寧願你不做單吧 ! 到你能做到於市場提款時, 要用市場的錢來付佣金, 那就佳大歡喜, 強烈建議你不如休息一下, 於 Demo A/C 鍛鍊一段時間, 才再戰江湖吧 ! 不防考慮將所學的方法, 用於股票, 看能否有新的體會 !! ~~~ 打左好多字, 打到我自己都覺得自己好長氣 ~~~ 唉 ~~~~~~~
請大家重溫一些好文章, 每次重覆回來看看, 每次都會有更深刻的體會, 對你們一定有些幫助 : 好文共賞 - 別人的珍貴經驗 » 交 易 之 道 http://www.bp-system.com/discuz/viewthread.php?tid=417&fpage=1 止損一定是技術上的止損,而不是點位上的止損 http://www.bp-system.com/discuz/viewthread.php?tid=302&fpage=1