『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: admin2

回复:DikChan 有關股票期權的幾個問題 ..............

simonltl22 ,

6/9/2008 我開了一個股票期權班 , 可能那天你沒有來。 那天只介紹了一個策略 , 就是利用沽出認沽 short put , 比現貨股票價更便宜的價錢去買入股票 而已。 主要是想介紹給真想買貨的客戶朋友 , 當時亦有聲明 , 你真想買幾多手貨 , 就開幾多手期權倉 , 量力而為 , 唔好隨便開倉超過晒自己的承受能力變成投機。

所以 , 用此 short put 買貨策略來說 , 唔冼個期權莊家成日報價嘅!總之 , 股價跌穿行使價就接貨 (有關接貨情况請看上面 3) , 股價升咗上去接唔到貨就賺期權金 , 大市盤底亦要一段長時間 , 股價牛皮時又可賺時間值 (期權金內含時間值) 只要你是真想買貨 , 已準備晒 d 錢係度 , 此策略就十分著數。重點是要把握入市時機。

稍後有時間 , 我會同大家分享吓其他的期權策略 (long call, long put & short call )!

多謝ceci, 明了!大約開始懂了,

short 遠期月份都有其他好處, (今朝聽您講),
大約意思係---收得多期權金,真係升上去,可以平sp再lc佢....(當然要有技巧啦!)
(反正都係賺返來的錢)...

莊家報個價一定唔好,尤其做遠期+唔當炒既股....不過睇開d啦,人地現金買貨,
我地已經有折,唔好介意一兩個價位lu.......
真係跌緊果日先short put 會易d成盤...冇辦法(升果日個價真係離晒譜!)

因我唔係好識,想請教吓.

如果我想買939 $2.5 40000股,動用資金10萬.

1.咁是否沽出認沽short put $2.5.,3月呢?

2.股價跌底過2.5我接貨,如股價上升就賺期權金.我只要準備10萬就得?有心接貨就即係冇損失?

如要接貨是否T+2,夠時間在期貨户口轉錢到股票户口嗎?

3.大記有冇股票期權做?

唔好意思,我太多問題.

其它留返 Cecilia 答你,

我想答的是 "有心接貨"  未必代表冇損失, 因為市況可能再跌,

而你接完貨之後, 可能會因該股份再下跌, 使帳面上有所損失,

所以選擇時機做都好重要 !!

轉錢方面:
輝記今日落 order 由期貨戶口轉到股票戶口,  明天可以用 !

大記今日落 order 由期貨戶口轉到股票戶口,  明天可以用 !

股票期權這種產品,  大記是沒有得買賣, 只有輝記有 !!

原帖由 admin 于 2008-10-25 00:02 发表  其它留返 Cecilia 答你, 我想答的是 "有心接貨"  未必代表冇損失, 因為市況可能再跌, 而你接完貨之後, 可能會因該股份再下跌, 使帳面上有所損失, 所以選擇時機做都好重要 !!     轉錢方面:輝 ...

Thank you !!

我都知有股價下跌嘅風險,哈哈!!

原帖由 admin2 于 2008-10-24 00:43 发表   另 simonltl22 ,   6/9/2008 我開了一個股票期權班 , 可能那天你沒有來。 那天只介紹了一個策略 , 就是利用沽出認沽 short put , 以比現貨股票價更便宜的價錢去買入股票 而已。 主要是想介紹給真想買貨 ...

thanks.

叮噹師兄:
我諗問題二我可以有小小分享,
2.股價跌底過2.5我接貨,如股價上升就賺期權金.我只要準備10萬就得?有心接貨就即係冇損失?

例如, 沽出認沽short put $2.6.,十一月 (因為下年三月未有2.6,最低都係2.8),
有0.3期權金收....例如之後跌到2.0 比人行駛,
雖然接貨要用$2.6,($2.6x40000=$104000)
但因為之前已經收了$0.3(共有$0.3x40000=$12000)
所以即是2.6-0.3=$2.3接貨,唔計任何其他費用,
只耍有$2.3x40000=$92000就ok啦!
如果我講錯,請大家糾正, 謝!

我仲有問題, 是不是所有到期價內short put 都會行駛?
例如我做了即月的(10首), 變了價內,月尾是否一定會行駛晒所有(10首)呢?
還有,輝記接貨會點收費?
(因為可能係一個人行駛我10首,又或者是10個人每人行駛我1首),
因為會影響到做細價股既成本.....thanks!
月尾結算日係唔會行駛架,你冇平倉, 就會在當日自動幫你平倉! 即係就算跌穿你個行駛價都唔會接到貨, 只係幫你個 short put 倉平倉而已!
咁=跌穿行駛價,收左權金但唔洗接貨?

原帖由 ccwong 于 2008-10-27 16:54 发表 月尾結算日係唔會行駛架,你冇平倉, 就會在當日自動幫你平倉! 即係就算跌穿你個行駛價都唔會接到貨, 只係幫你個 short put 倉平倉而已!

ccwong , 如是股票期權 是實貨交收的 , 月尾結算日如到行使價超 1.5% , 港交所會自動同双方行使 ,  short put 的當然是要接貨 la , 唔想接貨的就要在別人行使你之前   , 自行平倉或轉下月倉。