『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

返回列表 发新帖
楼主: admin2

回复:DikChan 有關股票期權的幾個問題 ..............

既然咁多人對股票期權有興趣 , 明晚就在網上互動教室開個持別班 la

日期:  28/10/2008 (星期ニ晚)

時間: 10:00pm - 11:00pm

人數: 20 人

內容: 股票期權買賣及操作實務

ic....原來係低過1.5%已經會自動接貨. 我個經紀朋友就冇咁解釋我知! 唔該晒Ceci 糾正!

THANKS! 去報名先...

昨日 30/6  teddy 來電問:我有 #1398 工商銀行 10k股, 現放在股票期權戶口做緊備兌 short call ( 即 cover call ) , 今日大市調整 , 我想立即沽現貨 , 但 #1398 股票在股票期權戶口內, 我在股票戶口根本倉底看不到個 10k股 #1398...........應如何做 , 才能立即沽到貨呢?

复:立即打電話比高生 , 說明沽貨 , 但股票在股票期權戶口內 .........。 咁高生會同你 check 股票期權戶口, 真有此貨會先用人手落盤同你沽咗先 .......... 收市後 , 會同你在股票期權戶口轉貨到股票戶口, 完成轉貨手續。  

6/7/2009 - 任兄股票期權提問:

回复任兄 /7/2009 的上述提問:

post 返 8/4/2011 qq 聊天室上有關股票期權 short call 的有關 message :

ceci<ceciliawong@phillip.com.hk>  12:29:06

唉 !  BP 論壇眞係太多野 la !

想找回之前有關股票期權 short call (要交貨予對手) 除淨前如被行使, 無貨交係要賠埋股息果段野.....都找唔到....

算 la !   在這裡簡單講講 la.......

4月及 5 月份很多股票除淨.......如係高息股, 好多 long call 咗 ge 人會在除淨日前一天行使你 ge (這是 long call 者的權利), 以便收貨兼收埋息.......

如你 short call 咗 (無貨 short), 又被對手在除淨前一天行使你 , 你就要在被行使後翌日在市場買貨來交予對方 (這是 short call 者的責任)..... 又因你在除淨當日買貨係無股息收 ge , 而你對手係在除淨前一日行使你, 佢係應有股息收 ge.....所以 , 你除了要在市場買返貨交比佢之外 , 仲要賠埋股息比對手.......

當 然, 如你有貨在手做 short call , 就叫 cover call , 股連息, 預咗全部交比對人就得嘞 !

ok 有唔明, 請找我 , 唔好亂估 .....

例子 : 388 港交所, 下星期三  (13/4 ) 除淨 , 息$2.31

Thx ceci