『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

偷步 16000 點 buy put 4 月期權, 大家點睇?

Cecilia , 依家行緊上升楔形 wor, 雖然最佳拍擋未出可以沽的指示, 我覺得見期指16000點, Buy puy 4月15600 恆權制得過,大家俾 d 意見呀!
Originally posted by cme at 2006-3-19 23:43: Cecilia , 依家行緊上升楔形 wor, 雖然最佳拍擋未出可以沽的指示, 我覺得見期指16000點, Buy puy 4月15600 恆權制得過,大家俾 d 意見呀!
cme很多謝您能提出你的想法,讓大家可以都方面研究,估頂估底會是好痛苦,我暫時比較可以看到的,只是四月份的高位應唔會高過 16600,但買上的值搏率確實又唔高,期權策略長倉的賺面的確唔大,大戶都數是短倉,間中會做下50點左右的 CALL 長倉。如果看淡又想搏大茶飯的,可以待最佳拍檔出現向下訊號時沽期指,下跌後再 Long CALL 做風險管理。如果您又心急想偷步,可以看幾只主要心份股的 30 分鐘圖。 另一個可行的方法是用幾十點去搏過千點的利潤,如果您有信心恆指可見 16000,現可以 Long 16200的 CALL---108點,Short 16600 CALL---37, 成本 71點,到16000,時沽期指一張,等下跌。但咁多如果,一定會給黃老師教訓。 本人發表的所有文章,純粹為技術性研究,不構成任何買賣建議,買賣需要自己慎重決定,本人不承擔任何人買賣的法律和經濟責任。
CMC " 偷步 16000 點 buy put 4 月15600 HSI 期權 ?" 多謝Tai哥哥提點, 甜甜建議待最佳拍檔出現向下訊號時開倉,值博率高, 當確定跌市,利 潤滾滾, 最怕到時太早吐利兼偷步反手. 請問升/跌市時, 如何利用高低水賺錢? [包括恒指成份股除息效應]
請問升/跌市時, 如何利用高低水賺錢? [包括恒指成份股除息效應], 這個問題很難三言兩語答出來,基本上就是當市場失去平衡時,你又找到機會做倉,其實風險同樣存在,又要眼明手快。期指每時刻都可以計出真實價值,恆指+銀行利率距離結算日日數的利息-扣成份股的除息。理論多過實際,我就唔會考慮。
Originally posted by cme at 2006-3-19 11:43 PM: Cecilia , 依家行緊上升楔形 wor, 雖然最佳拍擋未出可以沽的指示, 我覺得見期指16000點, Buy puy 4月15600 恆權制得過,大家俾 d 意見呀!
依家個市升緊,「最佳拍擋」當然是繼續發出持有楂倉的指示喇。 作為一個經紀,不建議、不鼓勵客户朋友偷步。 因偷步一旦成功,那份喜悅、那份成功感會促使你一次又一次去嘗試模頂、撈底。 大家聽過「獵犬終須山上喪」這句說話嗎? cme, 其實你平常用的恆指期權策略,雖然賺得不多,但勝在夠安全。 如果你真係要偷步,你上面的說 :「見期指16000點, Buy puy 4月15600 恆權」也是不錯的方法,至多都係輸晒 d 期權金啫,唔係 short call 唔入肉嘅! 『最佳拍擋』智能決策系統訊號: 綠色 陰陽燭代表趨勢向上 --- 買入 藍色 陰陽燭代表趨勢向下 --- 沽出 紅色線 --- 止賺或止蝕提示線 (保險線) 止賺提示紅點 --- 提早止賺的提示,盡量食盡每一段趨勢的浪。
HSI -daily & weekly.gif
市況牛皮, 馬鞍式期權倉 June Short Call /Short Put 15800, 期權金收多D, 時間值賺多D. 甜甜 20/3/06 HSI 15865 開倉 June Short Call 期權金 503 打和點 15800+503=16303 Short Put 期權金 458 打和點 15800-458=15342 總打和點 503+458=961 升穿16761 / 跌穿14839至蝕 [ Last edited by 甜甜 on 2006-3-26 at 01:04 AM ]
Originally posted by cme at 2006-3-19 11:43 PM: Cecilia , 依家行緊上升楔形 wor, 雖然最佳拍擋未出可以沽的指示, 我覺得見期指16000點, Buy puy 4月15600 恆權制得過,大家俾 d 意見呀!
我上星期估頂用了 62點 Long put 了 3月15600. 30/3 結算,是凶多吉少,或吉多凶少呢? 這 3天 期指行了個小三角形,下星期不知向上或而下?
cme 請問HANG SENG INDEX幾多點開倉咖 ?

cme我支持你

雖說不要估頂估底.但其實每個人心目中對市況都會有個睇法.股市股市.唔估嚇就無意思啦.只要控制倉位.估嚇又何防?我都 Long put 了4月15600
Originally posted by 甜甜 at 2006-3-26 12:08 AM: cme 請問HANG SENG INDEX幾多點開倉咖 ?
甜甜妹妹,不知道你是不是想問恆指期權幾多點個莊開價家??? 期指 9:15am 開始競價, 9:45am 開市. 而恆指期權是無競價時段的, 跟期指9:45am開市, 可以開始向莊家問價.