『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: 甜甜

甜甜HSI期權倉 - (模擬倉)

Originally posted by Tai at 2006-4-9 06:42 PM:
多謝黃老師的教導。

不用客氣。

期權是一種很好的工具,但一定要配合市况,策略才能成功。

當然,看錯市,甚麼策略都無用

唔識睇市怎麽辦,跟『最佳拍擋』做單囉!

『最佳拍擋』從來唔拗頸嘅 ! 佢都冇頸嘅!

[ Last edited by ceciliawong on 2006-4-10 at 11:55 PM ]

HSI - daily & weekly.gif
Ceci 大姐大: 甜甜倉明天交report。哪....哪....哪, 上堂啦。 依家用乜策略呢, 明天計惦數至捻未遲啦。 [ Last edited by 甜甜 on 2006-4-11 at 10:00 AM ]
Originally posted by 甜甜 at 2006-4-10 11:50 PM: Ceci 大姐大: 甜甜倉明天交report。哪....哪....哪, 上堂啦。 [ Last edited by 甜甜 on 2006-4-10 at 11:53 PM ]
Originally posted by MatthewAY at 2006-4-11 10:43 AM: 甜甜 換左個 大長今 logo ! 你識咁多湯水及藥理 ! 里個 look 好岩你喎 ! 我都要跟大長今 甜甜 學下野 !
長今係我偶像黎加, Ceci係娘娘,我係長今既Friends咋! 現今香港新一代, 纖体風氣, 美貌產品充析市場, 令身体受損而不知, 表面風光,可持久嗎? 因此盡點綿力, 介紹D食療禁忌, 以廣流存, 適當食用, 身体內在充蠃自然宣諸面容, 咁至come睇加, 你教心法, 令讀者修智慧, 同一理念, 喂, Post 個偶像上黎拉。
Originally posted by 甜甜 at 10-4-2006 11:50 PM: Ceci 大姐大: 甜甜倉明天交report。哪....哪....哪, 上堂啦。 依家用乜策略呢, 明天計惦數至捻未遲啦。 [ Last edited by 甜甜 on 2006-4-11 at 10:00 AM ]
甜甜, 你個 look好靚. Ceci, 你說過會開一班姊妹班, 教股票期權, 大家望穿秋水, 幾時開呀?

Originally posted by 甜甜 at 2006-3-28 12:28 PM:

開倉日期:  28/03/06 11.30am    HSF  15843

勒束式   Short call /Short Put 16200/15400 (6月)

沽出認購 (Short Call) 看淡後市 6月Short Call  16200C X 1 Pcs收期權金: 270點  打和點: 16200 + ...

沽出勒束式 16200Short Call/15400Short Put 6月 HSF15843  收期權金270+283=553點

16200Call  28/3  29/3     30/3    31/3    3/4       4/4      6/4     7/4  10/4  
HSF        15843  15719  15909  15811  16135 16155  16457 16545  16541
期權金     270    236     296    254      391    391  565 619 618                  Delta       .4365  .3862   .4646  .4190  .5673   .5780   .7286  .7748

15400Put    
       283    333    276    324    225    219    149   141 138                
Delta     .3023  .3356 .2882 .3185 .2435  .2390 .1792 .1668 .1668
期權金            553   569    572  578   616    610   714   769   760 756

756-553=-203點虧蝕

沽出馬鞍式 15800Short Call/Short Put 6月 HSF 15800 收期權金445+445=890點

15800Call  28/3  29/3  30/3    31/3    3/4      4/4      6/4       7/4  10/4
HSF     15800  15719  15909  15811  16135  16155  16457  16545 16541

期權金     445    393    476     418      607      627     826     894   891
Delta    .5993   .5618   .6609  .6099   .7800  .7948   .9900  .9900 .9900
15800Put
            445   516     432     491      351     344      245    226    225
Delta    .4196  .4444  .3938  .4217   .3335   .3335   .2610  .2435  .2443
           890     909    908     909     958      971      1071   1120   1116

1116-890=-226點虧蝕

31/3 接到Ceci 大姐指示 ref. #20 收市前應楂細期一張,當日升穿三角形阻力線, 3/4 收市價16135, 確定升破16000大位時, 應即做long call, 封頂式對沖, 行駛價依Delta值, 上例子可見Delta 值跟恒指變化, 大市急升,破大位, 肯定此大市走勢不利繼續持此倉, 即平倉走避, 上列數據足見走為上策, 上上策。

上列策略, 分別比較給大家參考, 倘若係四浪, 平平安安賺盡期權金。

今次你在3/4或4/4能夠封頂Long Call, 兼平左15800shortcall/short put倉,或16200Short call/15400Short Put倉, 成績自已認計啦。

甜甜在此向Ceci 大姐大說"多謝"。

[ Last edited by 甜甜 on 2006-4-12 at 12:31 AM ]

Originally posted by 甜甜 at 2006-4-11 11:24 AM: 長今係我偶像黎加, Ceci係娘娘,我係長今既Friends咋! 現今香港新一代, 纖体風氣, 美貌產品充析市場, 令身体受損而不知, 表面風光,可持久嗎? 因此盡點綿力, 介紹D食療禁忌, 以廣流存, 適當食用, 身体內在充 ...
長金都係我偶像,我喜歡一些賢慧有內在美的女士。 以前,我喜歡多オ多藝的翁倩玉,可惜找不到她的照片;否則,可以 post 上來做頭像。 健康最重要,多謝甜甜介紹那麼多的食療湯水比大家補一補。
Originally posted by 甜甜 at 2006-4-11 10:52 PM: 16200Call 28/3 29/3 30/3 31/3 3/4 4/4 6/4 7/4 HSF 15843 15719 15909 15811 16135 16155 16457 16545 期權金 270 236 296 254 391 ... 16200Call 28/3 29/3 30/3 31/3 3/4 4/4 6/4 7/4 HSF 15843 15719 15909 15811 16135 16155 16457 16545 31/3 接到Ceci 大姐指示 ref. #20 收市前應楂細期一張,當日升穿三角形阻力線, 3/4 收市價16135, 確定升破16000大位時, 應即做long call, 封頂式對沖, 行駛價依Delta值, 上例子可見Delta 值跟恒指變化, 大市急升,破大位, 肯定此大市走勢不利繼續持此倉, 即平倉走避, 上列數據足見走為上策, 上上策。
策略一定要與時機配合。 甜甜這套倉如果在週線圖行 4浪時做,嬴晒! 升破阻力行單邊,就要按本專題 9/4/2006 (#40 樓) 『 對冲的時機及方法 』去執行。 錯了不用怕,按本子辨事,唔會輸死。 最怕是濶佬懶理,到虧蝕嚴重時才問点辨就太遲了。 甜甜,遲 d 睇準個市又開個倉出黎玩下呀!! :)
Originally posted by ivychan8898 at 2006-4-11 02:00 PM: 甜甜, 你個 look好靚. Ceci, 你說過會開一班姊妹班, 教股票期權, 大家望穿秋水, 幾時開呀?
唔知幾時開架! 休息下先喇! 而且學得太多,唔識消化,未必有用。 睇準方向,簡單的策略可建奇功。 反之,一切徒然。
Originally posted by ceciliawong at 2006-4-11 11:39 PM: 策略一定要與時機配合。 甜甜這套倉如果在週線圖行 4浪時做,嬴晒! 升破阻力行單邊,就要按本專題 9/4/2006 (#40 樓) 『 對冲的時機及方法 』 ...
甜甜遵命。 [ Last edited by 甜甜 on 2006-4-12 at 12:34 AM ]