『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: 甜甜

甜甜HSI期權倉 - (模擬倉)

Originally posted by Wai_Wai at 2006-5-4 01:23 AM:
一於等我先拔頭籌:

揸揸揸揸揸兩邊價外期權策略:
16600put: -135點 * 2 = -270點  (打和點: 16465)
17200call: -140點 * 2 = -280點  (打和點: 17340)

歡迎評論!

...

Win_Win,

請問你 Long 兩邊 ( 17200 call & 16600 put ) 究竟是Long 那一個月份呢?

如果是 5月份,應付期權金應是 – 159  &  - 154 才對 (見附件) 。

另可否說明你 Long 兩邊的目的是甚麽? 又為甚麽要用此策略?

仔細說清楚是希望其他不懂此策略的朋友也可得益。

別人的經驗也就是自己的經驗,無必要次次用真金白銀去買經驗嘅!

[ Last edited by ceciliawong on 2006-5-4 at 03:51 PM ]

index options - daily report.gif
新人學吓野!

Originally posted by ceciliawong at 2006-5-4 03:45 PM:
Win_Win,

這個是誰?

請問你 Long 兩邊 ( 17200 call & 16600 put ) 究竟是Long 那一個月份呢?

5月份。
正路的我們不是應該做最近一個月?
我以為道理和炒期貨差不多。

如果是 5月份,應付期權金應是 – 159  &  - 154 才對 (見附件) 。

一日內個金額是不斷變動。
正路的應在高位買16600put,低位買17200call,這樣會較化算。
其實在市況無力再上時(預見會回落),是不是應第一時間按市價搶貨,不應再擺係中間位等人成?

另可否說明你 Long 兩邊的目的是甚麽? 又為甚麽要用此策略?

仔細說清楚是希望其他不懂此策略的朋友也可得益。

揸揸揸揸揸兩邊價外期權策略

當投資者認為買入等價期權所涉及的期權金太貴,則可以考慮買入價外認購及價外認沽期權。這種策略稱為買入「勒束式」期權組合(又名揸揸揸揸揸兩邊價外期權組合 ),涉及的期權金較低,投資者所承擔的風險較小,但同樣可以藉著波幅的上升,從而在認購及認沽期權的價格相應變化方面獲利。上述組合是與時間競賽,買入期權會有時間值的耗損。所不同之處在於,價外期權的期權金對於波幅變化的敏感度較等價期權為低,投資者在選擇期權組合時需要作出取捨。

相反來說,若市場人士預期波幅將會下跌,可考慮同時沽出價外認購及價外認沽期權,藉著波幅的下跌,從而在認購及認沽期權的價格相應變化方面獲利,這種策略稱為沽出「勒束式」期權組合(又名沽沽沽沽兩邊價外期權組合 )。不過,投資者要留意的是,沽出上述組合可收取的期權金較低,可賺取的時間值較少,而價外期權金對於波幅變化的敏感度相對亦較低。不過,由於該組合的正股價格涵蓋幅度較大,沽出上述組合能承受較大的市價上落風險。

謝謝!

[ Last edited by Wai_Wai on 2006-5-5 at 06:29 PM ]

Originally posted by Wai_Wai at 2006-5-5 06:26 PM: 一日內個金額是不斷變動。 正路的應在高位買16600put,低位買17200call,這樣會較化算。 其實在市況無力再上時(預見會回落),是不是應第一時間按市價搶貨,不應再擺係中間位等人成?
Wai_Wai 高手, 真要向高手學習,我真金白銀玩了期權兩/三年,都未能像高手一樣在高位 long put,在低位 long call 來開倉 .: 拜服!拜服! 可否指教一下,學成之日,我就一定放棄炒期權,實行獨沽一味大大大大大炒期指, 成為一代“指”神.
Originally posted by ceciliawong at 2006-5-3 11:31 PM: 甜甜, 有咗『最佳拍擋』之後,我自己愈來愈不喜歡做一些兩邊沽,賺期權金的策略了;如果你的套數很多,風險就會很大;套數少,又賺不了多少期權金。太費神! 因『最佳拍擋』是順勢系统,跟佢 ...
多謝Ceci大姐大指點, 今日有<最佳拍檔>明燈照住, 等同握住扶手前行, 幸甚。 甜甜現正努力克服粗心大意, 眼大睇過龍的先天缺陷, 修練心法目標係想贏取大獎, 做高手要修練到心法至能夠享富貴wa, 唔知係定唔係, 嘻………………….。
Originally posted by Wai_Wai at 2006-5-4 01:23 AM: 一於等我先拔頭籌: 揸揸揸揸揸兩邊價外期權策略: 16600put: -135點 * 2 = -270點 (打和點: 16465) 17200call: -140點 * 2 = -280點 (打和點: 17340) 歡迎評論! ...
Wai Wai: 期權隨意做倉, 代價好大咖!, 冇睇#80樓Ceci大姐大都話不宜開兩邊啦, 又怕下雨 (即市跌)、又怕出猛太陽 (即市升)。宜家最佳拍檔d指標未轉勢, 你睇升又睇跌, 若大市牛皮上落, 兼三日長假期,時間值都輸多d, 做乜回同自己過唔去姐, 做期權倉要等適當時機開倉, (勝算大d), 就算好彩比你撞中, 目標位係邊? 逆巿如何處理等等, 開倉時要準備, 唔係到時唔識走避, 新手做駝鳥階段不知幾痛苦, 今日有最佳拍檔明燈面世, 比大家跟勢都搵到食啦, 當你開左d個 (模糊倉), 下星期睇下點?
Originally posted by cme at 2006-5-5 07:40 PM: Wai_Wai 高手, 真要向高手學習,我真金白銀玩了期權兩/三年,都未能像高手一樣在高位 long put,在低位 long call 來開倉 .: 拜服!拜服! 可否指教一下,學成之日,我就一定放棄炒期權,實行獨 ...
唔明白,為什麼學成之日不是成為一代“期權”神而是“指”神,是否寫錯?
Originally posted by 夢寐以求 at 2006-5-6 08:31 AM: 唔明白,為什麼學成之日不是成為一代“期權”神而是“指”神,是否寫錯?
Oh! 沒有寫錯. 如果我能夠像 Wai_Wai 高手一樣, 在期權市場亦能高沽低揸去開倉/平倉, 我仲点需要去玩期權呢? 不如直接了當去玩期指嗱! 所以我學成之日不是成為一代“期權”神而是成為“指”神. 一笑!

Originally posted by cme at 2006-5-6 02:03 PM:

Oh!  沒有寫錯.  如果我能夠像 Wai_Wai 高手一樣, 在期權市場亦能高沽低揸去開倉/平倉, 我仲点需要去玩期權呢? 不如直接了當去玩期指嗱!  所以我學成之日不是成為一代“期權”神而是成 ...

無錯 ! 再簡單一點 !

如果知道幾時是高位,幾時是低位,何只是 "“期權”神 、"指"神,
簡單一個字,已經是 "神" !

做乜野都得心應手啦 ! !   ~~~~哈哈

細心想想 ! 你如何得知你入市時是高位及低位呢 ?
邊有咁好位比你入市入得咁準呀 !

不過理論上的確是最好位置 ! 但係唔好忘記你身處現實世界 !!

[ Last edited by MatthewAY on 2006-5-6 at 03:10 PM ]

Long 輸面大.