『最佳拍檔』智能決策系統

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: admin

"武力介入, 解決 Msdata.exe & 更新檔問題"

A股.ssea連續兩日都無價!
  真係無佢地辦法..... 又漏資料....

好! 那順便一次過更新單一隻 .SSEA 上海 A 股指數數據啦 !

請用這個附件, 下載放到 C:\Msdata  再用 EODupdater 好象平時一樣做 update ,

便可以一次過更新 2008 至今的資料 !

檔案名我特登用星期日, 以免與其它攪亂 !

EODJan10.txt (15.4 KB, 下载次数: 1044)

上午 13/1 已電輝記負責人, 通知佢 SSA 已兩天 無data .......今晚應該 ok 返 ge......  
CRB 20091228無啦啦又出現零位!
我自己都睇漏左, 請使用 #8 樓的檔案, 下載做一次更新便可以修復 !!

http://www.bp-system.com/discuz/viewthread.php?tid=4312&page=1#pid29444
股票 eod jan 13 vol 超大, 唔知點解決好呢?
  剛睇過, 佢地好似己經修改正確左 EODJan13.txt 的股票 Vol 資料,

但都係於 index 內又有 0 價資料, 所以又要執少少手尾 ~

請使用這個 EODJan13.txt 做更新便可以修正問題 !

EODjan13.txt (389.52 KB, 下载次数: 1073)
其它問題我暫時未知道, 如果發現可以通知我,
我發現今天 Cyberquote 的 HSIF5 港期開市價不正確, 他們檔案裡的是 21370

HSIF5,20100330,21370,21390,21200,21363,14694,34841

但我即市資料是  21273  而且可以肯定今天是一支陽燭, 並不是十字星燭 !

我唯有自行人手更正 !

使用以下資料檔便己更正這個數字,  而其它數正確否我未能確定, 如有發現可以通知我,
嘗試更正一下 !!

EODMar30.txt (402.19 KB, 下载次数: 1619)
對不起 ben ,

經我再次細看核對下, 發現多隻股票修正都出現問題,

所以我須要再次出手 "武力介入" 修正資料,

暫時己發現的問題, 再加上就算他們己作出修正的資料, 都再發現有錯漏 ~

我須要你們幫手, 向我報告那隻股票資料出現問題,

如發現的請留訊息於下帖中, 我有方法找到資料並作出介入修正 !

修正完我會作出報告的 !

現在正整理集合有問題的資料.....

今次要解決的問題有:
1) 沒有 22/6 的指數資料
2) 以下所例股價有調整的股票:

# 3 , 8, 86, 868 , 914, 1988

3) 有一隻 1988 混合了以前的 2008年一些舊資料, 所以要人手刪除,
    這一部份要你自己做, 或直接下載 我們自製的 MSDATA.EXE 檔案,

重新安裝一次。

請使用這個 EODJun20.txt 做更新便可以修正問題 !
EODJun20.txt (572.25 KB, 下载次数: 1142)

註: 刪除舊資料問題要自己做, 或下載我們自製的 MSDATA.EXE 安裝一次。