甜甜 发表于 2006-10-17 18:32:13

<P>Originally posted by Clement at 2006-10-17 12:26 AM:<BR>唔係好明,沽PUT$135三月匯豐,點解莊家開價仍然咁高。:smile_41::smile_41:<BR>當初我沽PUT$135三月匯豐和沽PUT$137.5三月匯豐各收期權金$2.62同$3.76,但$137.5的期權金已經跌 ... </P>
<P>&nbsp;</P>
<P>Clement:</P>
<P>匯豐期權 $135 Put, $137.50 Put, 期權金值差距原因:</P>
<P>期權金合理價.......股票期權金可以用期權計算機計算作準, 若果遇上開倉/平倉時股價急速動波動, 投資者在偏離合理價做單, 利潤差別在此, 試上hkex.com.hk, 有期權計算機供應。</P>
<P>同時股票期權金的買賣差價闊, 按住走勢圖啟示, 入巿做單前要計算清楚, 到價執行止賺/蝕, 勿猶疑。</P>
<P>[ Last edited by 甜甜 on 2006-10-17 at 11:13 PM ]</P>

slsy 发表于 2006-10-17 21:26:50

Originally posted by Clement at 2006-10-17 12:26 AM:
唔係好明,沽PUT$135三月匯豐,點解莊家開價仍然咁高。:smile_41::smile_41:
當初我沽PUT$135三月匯豐和沽PUT$137.5三月匯豐各收期權金$2.62同$3.76,但$137.5的期權金已經跌 ...
這位師兄,第一次做股票期權就順利收錢,恭喜.越價外的期權金越去得越慢,特別當期權金只剩幾毫子,買和沽的價錢可以有50,60%差價.如果唔服,惟有揸到到期日我試過幾毫唔平倉,後來要用幾元去平倉,因小失大.

Clement 发表于 2006-10-18 02:05:16

Originally posted by 甜甜 at 2006-10-17 06:32 PM:

Clement:

匯豐期權 $135 Put, $137.50 Put, 期權金值差距原因:

期權金合理價.......股票期權金可以用期權計算機計算作準, 若果遇上開倉/平倉時股價急速動波動, 投資者在偏離合理價做單, 利潤差 ...

謝謝甜甜師姐,原來都好複雜喎,仲要計咁多數。:smile_42::smile_42:
等我計算到合理價格,莊家會唔會唔同我成交o架!:smile_28::smile_45:

Clement 发表于 2006-10-18 02:08:44

Originally posted by slsy at 2006-10-17 09:26 PM:

這位師兄,第一次做股票期權就順利收錢,恭喜.越價外的期權金越去得越慢,特別當期權金只剩幾毫子,買和沽的價錢可以有50,60%差價.如果唔服,惟有揸到到期日我試過幾毫唔平倉,後來要用幾元去平倉,因小失大.

謝謝slsy師姐的意見!
看來我這次都是好運了一點才有錢收!

甜甜 发表于 2006-10-18 21:37:49

<P>Originally posted by Clement at 2006-10-18 02:05 AM:</P>
<P><BR>謝謝甜甜師姐,原來都好複雜喎,仲要計咁多數。:smile_42::smile_42:</P>
<P>等我計算到合理價格,莊家會唔會唔同我成交o架!:smile_28::smile_45: </P>
<P>Clement:</P>
<P>我們預先計定期權金合理價, 通常股價波幅窄時掛價, 做成單就最好, 做唔成單都知道差額多少, 積累經驗是達至成功的基本法呢。</P>
<P>請翻閱本欄: #53, #61, #62樓。</P>

Clement 发表于 2006-10-18 22:15:00

Originally posted by 甜甜 at 2006-10-18 09:37 PM:

Clement:

我們預先計定期權金合理價, 通常股價波幅窄時掛價, 做成單就最好, 做唔成單都知道差額多少, 積累經驗是達至成功的基本法呢。

請翻閱本欄: #53, #61, #62樓。

謝謝甜甜師姐寶貴意見!:)

我現在留意緊隻#939建行打算做沽call(有現貨),唔知師姐有什麼意見提供一o下!謝謝!:handshake

甜甜 发表于 2006-10-19 16:21:48

Originally posted by Clement at 2006-10-18 10:15 PM:

謝謝甜甜師姐寶貴意見!:)

我現在留意緊隻#939建行打算做沽call(有現貨),唔知師姐有什麼意見提供一o下!謝謝!:handshake

Clement:
沽 call策略:
適用於:睇股票在一定時間前不會升穿一定水平。

個人意見: 就#939圖表顯示, 近日突破數月價值區, 有勢上沖上市高位。
觀市場表現: 為工行上市做勢, 國內金融股熱炒。
持有當炒焦點股, 坐定定推高止賺位咪得law, BP止賺/蝕最值得信賴la。

Clement 发表于 2006-10-19 20:00:02

哈哈!又係喎…唔記得o左條BP止賺/止蝕線tim!:smile_35::smile_35::smile_35:
甜甜師姐的市場經驗真豐富!:D:D:D

甜甜 发表于 2006-10-19 22:56:31

Originally posted by Clement at 2006-10-19 08:00 PM:
哈哈!又係喎…唔記得o左條BP止賺/止蝕線tim!:smile_35::smile_35::smile_35:
甜甜師姐的市場經驗真豐富!:D:D:D
Clement:

有慧根之士, 一點就明, 加油......加油......加油......:victory::victory::victory:

甜甜 发表于 2006-10-19 23:15:13

<P>期權投資學堂(二)&nbsp; 9:58 AM&nbsp; </P>
<P>繆子威先生(Fanky Miu)<BR>輝立証券衍生工具部交易員<BR>電話:22776622 </P>
<P>&nbsp;<BR>18 Oct 06 10:00AM </P>
<P>期權投資學堂(二) </P>
<P>聽前輩講,越多人參與,發展越成熟的市場,贏錢的難度越高 </P>
<P>提起香港股票期權市場,成交額,流通量以及市場成熟度都的確不及股票市場及期貨市場。 </P>
<P>但,就正如十多年前的認股證市場(窩輪)一樣,誰想像到會像今天這樣? </P>
<P>今時今日,懂得投資於股票期權的投資者越來越多,證明它總有生存的道理。 </P>
<P>否則它一早該消失了吧。 </P>
<P>首先,期權沽家可根據所投資的期權,探看相關的按金,到http://www.hkex.com.hk </P>
<P>,然後在左手邊” 交易資料” ,在衍生工具市場下,找到” 按金表” ,然後選擇” 股票期權” ,最後,選擇” 客戶按金估算參考表&lt;&lt;最新市場資訊&gt;&gt; </P>
<P>當中,不同的代號代表不同的正股 </P>
<P>例如: HKB 匯豐控股,CHT 中國移動,HEX 港交所 </P>
<P>按不同的代號,投資者(特別是沽出期權的一方)可以了解到不同月份和行使價的按金要求。注意每日的按金表,只反映上一個交易日的股價。 </P>
<P>港交所(HKEX)每天所提供的按金表,旨在提供投資者一個參考,每一個港交所期權參與者都有它們自己一套計算按金的方法以及收取的按金水平。但大致上,都以交易所的交易規則作為基礎。 </P>
<P>值得留意的是,每一天收市後所計算出來的按金要求都會有變動,期權沽家需要注意是否可以繼續保持所要求的按金水平,否則,就會出現Margin Call的情況。 </P>
<P>上述內容,只有對期權沽家才有用,以下講一下無論對期權買家和沽家都有參考用途的” 每日市場報告” ,注意只有英文版。 </P>
<P>在<A href="http://www.hkex.com.hk">http://www.hkex.com.hk</A> 的左手邊,找到” 統計資料及數據” ,找到” 衍生產品市場” ,最後,找到” 每日市場報告(只有英文版)” ,選擇” Stock Options” 按 ”View”。 </P>
<P>你會看到當日所有的交易紀錄,包括每一隻期權的成交量,未平倉合約,Volatilities等等。 </P>
<P>投資者可以查看每一隻期權的當日成交以及結算價。 </P>
<P>不同股票有不同的代號,如HKB匯豐控股 </P>
<P>C代表 Call,P代表 Put </P>
<P>月份會以Oct 06,Nov06等代表 </P>
<P>期權市場,贏錢容易嗎?這一點,留待大家自己去發現。 </P>
<P>一位前輩告訴我,”發唔發達就唔知,但勝在穩陣,這叫”密食當三番”。”</P>
页: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14
查看完整版本: 期權討論室 (原帖: 有關 hsi 同匯豐)